Ge din gåva med:EnglishRussian
Ett av Hörnstenens rehabiliteringscenter. Totalt har de 100 rehabiliteringscentra och 74 församlingar med 4000 medlemmar i hela landet.
Ett av Hörnstenens rehabiliteringscenter. Totalt har de 100 rehabiliteringscentra och 74 församlingar med 4000 medlemmar i hela landet.

1 000 nya församlingar är målet

En väckelse pågår i Ryssland. En våg av nya församlingar startas av tidigare narkomaner som idag är radikala lärjungar i Herrens tjänst. Men behovet av att träna dessa unga brinnande, men oerfarna, ledare är angeläget. Därför har vi detta år en pastorsutbildning i Sibiriens hjärta. 

Det lilla kapellet står som en liten ljus oas mitt emellan körfälten på Novosibirsks mest trafikerade gata, Krasny Prospekt. Det är ovalt, vitkalkat och vackert. Taket är en förgylld kupol i typisk ryskortodox stil. Kapellet vittnar om det uppsving som religionen fått i Ryssland sedan kommunismens fall för tjugo år sedan. Företagare, äldre kvinnor och studenter stannar till vid ingången och korsar sig tre gånger innan de går vidare eller tar sig tid att gå in för att köpa ett stearinljus och be för nära och kära. Den ovala dörren vetter mot norr mot Lenintorget, där de stilistiska fyrkantiga statyerna av Lenin och två proletärer fortfarande smyckar torget, som ett nostalgiskt minnesmärke från en tid som landet har lagt bakom sig. Det ortodoxa kapellet är litet, men hit kommer stadens alla par som gifter sig. Under bröllopsföljet runt stan besöker de olika platser för att utföra symboliska handlingar och ta bilder, och kapellet är ett av de obligatoriska stoppställena. Kapellet sägs ligga så geografiskt mitt i Ryssland som det går att komma. Det ligger även mitt i Sibiriens huvudstad, Novosibirsk.I och med sitt centrala läge är Novosibirsk en lämplig plats för att samla ledare och pastorer från landets församlingar till pastorskurs. Och det är just vad som pågår här under detta läsår. Livets Ord tränar 120 ledare från hela Sibirien genom kursen, som under åren har genomförts i en rad länder, från Singapore i öst till Norge i väst, med otalt drygt 1 600 deltagare.  Pastorskursen är något underbart, det känns helt rätt att komma in och träna dessa ledare, säger Anders Gerdmar, som leder den teologiska utbildningen på Livets Ords Teologiska Seminarium.
– Det är länge sedan våra missionärer från Sverige var här och startade församlingar. Nu har de vuxit och andra har tillkommit, så det är dags att stärka arbetet genom ledarträning. Det kommer att skapa en solid grund för framtiden.
Anders har tillbringat en vecka tillsammans med de ryska pastorerna och undervisat den första modulen av kursen, om kyrkohistoria och predikan. Han är glad men sliten efter intensiva dagar och dålig sömn på grund av fem timmars tidsskillnad från Sverige.

Värd för pastorskursen är organisationen och församlingen Hörnstenen i Novosibirsk, som är en gren av Livets Ords arbete i Ryssland. Det är deras landsvida nätverk som nu genomgår pastorsutbildningen. För tolv år sedan bestod detta arbete bara av en liten baptistförsamling i en mindre stad öster om Novosibirsk. I dag har det vuxit till 74 församlingar, 100 rehabiliteringscentra för narkomaner och 4 000 medlemmar. Vi möter ledaren för nätverket, Sergey Nepomnishi, inne på hans kontor i kyrkans nya lokaler i ett nybyggt höghus i stadens centrum. Sergey är ödmjuk och lågmäld, enkelt klädd i skjorta och mörka byxor, och framstår som en trygg fadersfigur bland alla de unga ledarna som omger honom, och som har en helt annan historia än han själv. Sergey berättar om sin bakgrund.
– Det är väl elva-tolv år sedan nu. Jag hade en församling i Atchinsk [en stad på 120 000 invånare längre österut; red anm]. På tre år hade församlingen vuxit till bara 50-60 personer och jag kände mig nedstämd. Jag var osäker på om Gud kunde använda mig som pastor, berättar han.


120 pastorer tränas på Livets Ords Teologiska Seminariums pastorskurs. Alla har missbrukarbakgrund.
120 pastorer tränas på Livets Ords Teologiska Seminariums pastorskurs. Alla har missbrukarbakgrund.
Sergey Nepomnishi var för 12 år sedan en missmodig pastor i en liten församling då en profetia av Ulf Ekman förlöste honom in i en ny tjänst. Idag drömmer han om att starta 1 000 nya församlingar i Ryssland, med tidigare narkomaner och kriminella som pastorer.
Sergey Nepomnishi var för 12 år sedan en missmodig pastor i en liten församling då en profetia av Ulf Ekman förlöste honom in i en ny tjänst. Idag drömmer han om att starta 1 000 nya församlingar i Ryssland, med tidigare narkomaner och kriminella som pastorer.

Varje kväll under flera veckor bad han samma bön: ”Finner du behag i mig, Gud, kan jag få se ditt ansikte och kan jag få bära frukt för ditt rike?”
– Inte ens min fru kände till den bönen.
Vintern 1998 reste han till en konferens med Ulf Ekman och Carl-Gustaf Severin i staden Abakan. Under Ulfs möte stod Sergey bland stolsraderna och hade svårt att delta i mötet på grund av sitt missmod. En nyfrälst narkoman hade följt med från Archinsk. Han fick förbön av Ulf, föll och blev liggande i två timmar och skrattade i den helige Ande. Efteråt var han helt löst från knark. Ulf lade även händerna på Sergey och bad ut något som denne dessvärre inte uppfattade.

Men när Sergey kom hem hade något hänt. Narkomaner började komma till kyrkan. Först tog de emot dem i sina lägenheter för rehabilitering. Senare fick de ett gammalt scoutläger av stadsadministrationen, där de byggde ett rehabcenter. Fyra månader efter konferensen i Abakan såg Sergey om mötet igen på video. I slutet kom plötsligt klippet när Ulf profeterade över honom och nu hörde han orden: ”Ja, du behagar mig och du kommer att få se mitt ansikte. Och ja, jag har en plan för dig och du kommer att bära frukt för mig.” Herren hade svarat på Sergeys alla frågor från bönekammaren. Sergey insåg även att arbetet han nu stod i, med en växande församling och rehabiliteringscenter, blev förlöst i och med detta budskap.
– En annan gång i Moskva 2003 sade Ulf från plattformen att de framtida andliga ledarna i Ryssland i dag är narkomaner, kriminella och sitter i fängelse. Ulf profeterade att det kommer en väckelse bland dessa människor. Jag kände så starkt att detta passade in på den vision vi har, säger han.Arbetet i Archinsk växte vidare. Människor började komma för rehabilitering från andra städer i Sibirien. Flera stannade kvar i församlingen i Archinsk, men många reste till sina hemorter. Det blev dock ofta svårt för dem att komma in i redan existerande församlingar, eftersom deras bakgrund gjorde att de inte riktigt fann sig till rätta.
– Till en början var inte vår vision att etablera församlingar, men vi ville att dessa nyfrälsta skulle komma i funktion för Guds rike, fortsätter Sergey.
Därmed fanns det bara en sak att göra: starta egna församlingar med utgångspunkt i de nyfrälsta före detta narkomanerna. De upprättade en missionsskola som en fortsättning på rehabiliteringen. Där fick de som hade en viss stad på sitt hjärta tränas för den kommande tjänsten och sattes samman i team. Resultatet av detta är i dag församlingar från St Petersburg i väster till Chita i öster, och nästa sommar hela vägen till Vladivostok vid Japanska havet. I norr har de en församling i Norilsk, långt upp i nordliga Sibirien, och i söder en i Krasnodar, på slätterna i södra Kaukasus.

Varje år kommer en ny kull från det vidsträckta arbetet med ett team som vill resa ut till en ny ort och plantera församlingar.
I princip alla har varit intagna för rehabiliteringi något av alla centra i landet och först tjänat i en församling några år, tills kallelsen för mission vuxit fram inom dem. Då kommer de till Novosibirsk, där missionsskolan nu befinner sig, för fem månaders träning. I år går 75 elever på skolan och till våren reser de till 15 nya orter för att starta församlingar. Efter missionsskolan reser de till sina missionsstäder för gott, tar med sig det de äger, hittar jobb och bostäder och börjar sakta men säkert bygga en församling. Oftast görs detta genom att de söker upp narkomaner på gatorna och pratar med dem. De som blir kristna eller vill ha hjälp tas om hand. Till en början handlar det ofta om att ta in dem i sina lägenheter för att sedan genom kontakter med stadsmyndigheter få tillgång till hus ute på landet


Novosibirsk är huvudsätet för Hörnstenens verksamhet. I bakgrunden syns ett kapell som, geografiskt sett, sägs ligga så nära Rysslands mitt som man kan komma.
Novosibirsk är huvudsätet för Hörnstenens verksamhet. I bakgrunden syns ett kapell som, geografiskt sett, sägs ligga så nära Rysslands mitt som man kan komma.
I rehabprogrammet är det stort fokus på bibel och bön.
I rehabprogrammet är det stort fokus på bibel och bön.

som de kan använda som rehabiliteringscenter.Som en konsekvens av narkomanernas förvandlade liv och upprättelse, tar ofta även vänner och familjemedlemmar emot Jesus. Därmed är grunden lagd för nya församlingar. På detta sätt har arbetet vuxit över hela Ryssland. När vi talar med pastorerna och dem som i dag går på missionsskolan är många tacksamma över kontakten med Livets Ord. Det är tufft att komma från en sådan bakgrund och sedan leda en hel församling. Därför behöver de fostran och träning. Tack vare kopplingen till Livets Ord har Sergey lagt hela arbetet under Livets Ord i Moskva och även tagit initiativet till att alla dessa pastorer ska utbildas genom pastors kursen, som han själv gick för nio år sedan, när den arrangerades i Moskva.

En av dem som går pastorskursen i dag är Mikael från staden Barnaul, på gränsen till Kazakstan. Han är lång och mörk och det är inte mycket hos honom som vittnar om det liv han levde för bara några år sedan. I dag är det en ansvarsfull pastor som står framför oss. Mikael var narkoman men blev kristen 2003 genom att vänner vittnat för honom och berättat om möjligheten till rehabilitering hos Hörnstenen i Archinsk. Mikael reste dit och efter rehabiliteringen stannade hankvar och tjänade i församlingen tills han kände att Gud kallade honom till hans hemstad, Barnaol, för att starta en församling.Han samrådde med Sergey och tillsammans satte de ihop ett team som gick missionsskolan innan de reste dit. För sex år sedan planterade de en församling, som i dag har 300 medlemmar. De har startat ytterligare fyra församlingar i närliggandestäder, utöver att de har 70 till 100 före detta missbrukare på rehabilitering och flera andra sociala projekt.
– Det svåraste med min bakgrund är bristen på kunskap, säger Mikael.
– Hur bör man egentligen bygga en församling, ge rådgivning till människor med problem i äktenskapet, ta hand om begravningar och hjälpa människor i svåra faser av livet.
– Fast det svåraste av allt är kanske kampen inuti mig själv, den att vara villig att betala priset för att stå i denna tjänst, tillägger han.
Därför är Mikael väldigt glad över möjligheten att få denna utbildning. Han menar att den är avgörande för att han och hans kollegor ska kunna stärka sina församlingar. Hans mål är att den lokala församlingen i Barnaol ska fortsätta växa som den gör i dag, samt att plantera fler kyrkor i kringliggande städer.
– Mötet med kyrkohistorien var så starkt, att se hur människor har kämpat innan oss är så lärorikt, menar Mikael.

Sergey berättar att det finns 280 städer i Ryssland med fler än 100 000 invånare. Hans strategi är att plantera nya församlingar i alla dessa städer. Dessa kan sedan bli centra som i sin tur planterar församlingar i sin region.
På detta sätt tror Sergey att de inom några år kommer att ha tusen nya församlingar.
– Jag tror inte att det är en omöjlig vision, säger han.
– Men då måste dessa ledare tränas. Därför tror jag att det är Gud som har satt oss samman med Livets Ord. Det är här vi har blivit förlösta in i denna vision och det är här vi kan träna våra ledare och skapa den styrka vi behöver för att arbetet ska kunna utvecklas som vi vill.


Församlingen Hörnstenen i Novosibirsk har vuxit från 80 till 750 medlemmar på fem år. Lovsången är underbar!
Församlingen Hörnstenen i Novosibirsk har vuxit från 80 till 750 medlemmar på fem år. Lovsången är underbar!
Många av medlemmarna har en bakgrund som narkomaner och kriminella.
Många av medlemmarna har en bakgrund som narkomaner och kriminella.

Dela ut på:

SENASTE NYHETER

VECKANS HÄNDELSER
ÖPPETIDER I BOKSHOPPEN

Måndag-fredag 9.30-14.00
Onsdag 18.30-19.00 samt efter gudstjänsten
Söndag efter gudstjänsten (ca 12-14)

Följ oss


Missions-
Magazinet

Prenumerera
gratis
eller läs
online!


 
Nyfiken på den kristna tron?

Gå en Alphakurs - en tio veckors grundkurs i den kristna tron. Kurser finns för både ungdomar, "unga vuxna"/studenter och vuxna.

Församlingsgården 
    
Ribbingebäck

Upptäck missionen

Upptäck Livets Ords världsvida missionsarbete. Klicka dig runt i den interaktiva kartan och upptäck vad Gud gör runt om i världen.

FÖRSAMLING
MISSION

En väckelse pågår i Ryssland. En våg av nya församlingar startas av tidigare narkomaner som idag är radikala lärjungar i Herrens tjänst.

Se videoreportage om arbetet i Vietnam.

Annonser:

Ekonomicenter
tryggare uppsala


Livets Ord Företagspartner